torsdag 24 maj 2012

En utflykt till Beaune

Jag hade inga speciella förväntningar pâ den gâgna helgens utflyktsmâl. Men det museum vi besökte visade sig vara en riktig höjdare! 1443 pâbörjade Nicolas Rolin (som var kansler hos hertigen av Bourgogne) och hans fru Guigone de Salins i hopp om att en dag komma till himlen bygga Hôtel-Dieu i staden Beaune. Ett sjukhus där de fattiga och allvarligt sjuka fick fri vârd av nunnor.

Paret sparade sannerligen inte pâ krutet när det gäller utsmyckningar. Man kan t. ex. beskâda en magnifik triptyk föreställande den yttersta domen av den flamländske konstnären Roger van der Weyden. Patienternas sängar var alla vända mot den, triptyken var stängd till vardags men öppnades till allmän beskâdan vid festligheter och pâ söndagar. Andra kuriositeter som finns att titta pâ är alla de instrument och mediciner som användes vid vârden av de sjuka (hu säger jag bara!).

Sjukhuset (som än idag bedriver verksamhet i andra lokaler) fick en del av sin försörjning frân de vinodlingar som det besitter. Varje âr hâlls en mycket välbesökt, karitativ vinauktion. Nu var vârt besök i staden ganska kortvarigt. Jag skulle gärna komma tillbaka över en helg och utforska de gulliga gränderna och de regionala vinerna en annan gâng (dock inte under full turistsäsong, redan nu var det pâ gränsen till över-turistigt).

Hôtel-Dieus tak är väldigt snitsigt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar